Microneedeling

Tratamentul cu microneedeling Dr. Pen

Ce este microneedelingul?

  Microneedeelingul, terapia cu microace sau terapia de inducție a colagenului este un procedeu minim invaziv de rejuvenare a pielii cu multiple beneficii.

Microneedlingul se realizează cu ajutorul unui dispozitiv dotat cu un cartuş care conţine ace mici şi fine, care efectuează mişcări alternative cu o frecvenţă între 1000 și 1500 de puncţii/minut. Aceste microînţepături favorizează pătrunderea eficientă a substanţelor din serurile speciale folosite (cu până la 80% mai mult produs absorbit în stratul profund al dermului) dar şi regenerarea profundă a pielii, prin producerea de colagen şi elastină. Deasemenea, provoacă remodelarea fibroblaștilor, ameliorarea cicatricilor, dispersia depozitelor melanice cu uniformizarea culorii tenului, modularea secreției sebacee și controlul tenului uleios.

Tratamentul facial microneedling are următoarele beneficii:

  • Estomparea ridurilor şi a liniilor fine de expresie
  • Hidratarea în profunzime a tenului
  • Creșterea producției de colagen și elastină în derm
  • Ameliorarea petelor pigmentare cauzate de soare sau de vârstă
  • Remodelarea cicatricilor postacneice, postoperatorii sau atrofice ( vergeturi)  
  • Reducerea secreției de sebum și micșorarea porilor
  • Tonifierea cu efect de lifting  

Câte ședințe sunt necesare pentru rezultate optime?

Microneedelingul are efecte cumulative, adică fiecare ședință va oferi tot mai multe îmbunătățiri pielii dar efectul va fi vizibil de la prima ședință.

Astfel, pentru tratamentul cicatricilor şi erupţiilor cutanate sunt necesare cel puţin 8 şedinţe, pentru petele pigmentare – 6 şedinţe, iar pentru pielea normală, fără alte defecte vizibile exceptându-le pe cele datorate procesului natural de îmbătrânire – 4 sesiuni, cu un interval de 3-4 săptămâni între ședințe.

Tratamentul cu microneedling poate fi realizat atât în scop curativ, cât şi preventiv.

La vârste tinere: 20-30 ani, tratamentul are efect profilactic asupra semnelor de îmbătrânire, corectarea imperfecțiunilor de textură și cromatică.

La femeile de peste 30 de ani, până la cele mai înaintate vârste, microneedelingul are scopul de a șterge din daunele datorate vârstei, expunerii la soare, diverselor comportamente asociate devitalizării tenului ( fumat, lipsa hidratării, alimentație dezechilibrată).  

Astfel, pentru tratamentul cicatricilor şi erupţiilor cutanate sunt necesare cel puţin 8 şedinţe, pentru petele pigmentare – 6 şedinţe, iar pentru pielea normală, fără alte defecte vizibile exceptându-le pe cele datorate procesului natural de îmbătrânire – 4 sesiuni, cu un interval de 3-4 săptămâni între ședințe.

Microneedelingul poate fi combinat sau alternat cu alte tratamente, un exemplu remarcabil fiind alternarea la interval de 14 zile cu peelingul T35P.

Cum ne pregătim pentru microneedeling și care sunt contraindicațiile acestuia?

În zilele premergătoare procedurii este important ca pielea să fie hidratată corespunzător, respectiv să bem 2 litri de apă pe zi și să folosim crema obișnuită.

Pentru că terapia se adresează straturilor profunde ale pielii, un plus de ajutor ar oferi un nivel optim de vitamina C în organism. Dacă nu luați deja suplimente de vitamina C, acum e momentul să o faceți.

Procedura microneedling este contraindicată femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor care au tendinţa de a forma cicatrici cheloide, celor care prezintă infecţii sau herpes în zona ce se doreşte a fi tratată şi celor care au tulburări de coagulare a sângelui sau care urmează un tratament cu anticoagulante. De asemenea, este o procedură nerecomandată persoanelor care au urmat în ultimele 3 luni un tratament antiacneic cu retinoizi.

Dispozitivul de microneedling este dotat cu 12- 42 ace sterile, care efectuează până la 1.000 de microînţepături/secundă controlate, cu puternic efect de refacere a fibrelor de colagen şi elastină. În funcţie de nevoile specifice ale fiecărei paciente și de zona lucrată, nivelul de pătrundere se ajustează de la 0,5 mm la 2,5 mm.

Pregătirea pentru procedură:

În zilele premergătoare procedurii este important ca pielea să fie hidratată corespunzător, respectiv să bem 2 litri de apă pe zi și să folosim crema obișnuită.

Paşii tratamentului cu microneedling:

1. Se aplică o cremă anestezică pe zona vizată. Se lasă să acţioneze 15-20 de minute, apoi se îndepărtează cu o soluţie dezinfectantă.
2. Se reglează adâncimea de penetrare a acelor pentru fiecare zonă vizată.
3. Se aplică substanţa activă specifică zonei tratate (fiole sterile). Eu folosesc fiole sterile cu acid hialuronic cu greutate moleculară mică și peptide.
4. Se creează mii de microînţepături la nivelul pielii, care favorizează pătrunderea în derm a substanţelor active din serumurile speciale.
5. La finalul tratamentului se aplică o mască pentru a obţine penetrarea optimă a ingredientelor active, cât şi pentru a calma şi relaxa pielea.

După efectuarea tratamentului, pacienta prezintă un eritem ( înroșire) accentuat al zonei tratate, care începe să pălească după aproximativ o oră.

Şedinţa propriu-zisă de microneedling cu DermaPen durează aproximativ 20-25 de minute şi nu presupune durere, datorită anestezicului.

Întreaga procedură durează aproximativ o oră și jumătate de la intrarea în cabinet până la plecare. Prețul unei ședințe este de 350 lei.